Tips & advies


Tips en advies

Een pas gekocht juweeltje of horloge wil je uiteraard goed onderhouden. Maar hoe kun je diamant het best reinigen? En is jouw waterdichte horloge ook geschikt om te duiken? Jan Maes geeft je tips en advies!
 

Jouw juwelen goed onderhouden
 

Uiteraard wil je jouw nieuwe juweel graag altijd dragen. Toch doe je het beter uit om te slapen, te douchen of te sporten. En ook bij de lenteschoonmaak blijven jouw sieraden het best in hun juwelenkistje.

Met deze tips geniet je zo lang mogelijk van jouw nieuwe aankoop:

  • Vermijd contact van jouw parels en juwelen met parfum, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Dit tast hun glans aan.
  • Doe jouw juweel niet aan boven een harde vloer.
  • Bewaar kettingen met een stijve structuur plat in hun doos.
  • Poets jouw sieraden nooit met een harde doek.

 

Goud, zilver & diamant opfrissen
 

Juwelen kunnen na een tijdje hun glans verliezen. Dan zijn ze toe aan een opfrisbeurt. Verschillende sieraden vragen echter om een verschillende behandeling.

Gouden, zilveren en stalen juwelen kun je eventueel behandelen met een degelijke sieradenreiniger van Hagerty. Borstel het schoon met een zachte tandenborstel, spoel het na met lauw water en droog het met een flanellen doek. Geen risico’s nemen? Dan kun je jouw lievelingsjuweel laten reinigen door ons.

Ook een diamant schittert meer na een maandelijkse schoonmaakbeurt. Dompel hem onder in een warm sopje met onderhoudsreiniger en borstel hem schoon. Spoel hem onder warm, stromend water en dep hem met een zachte doek. Contacteer ons voor meer onderhoudstips.

 

Onderhoud van horloges & garantie
 

Ook met je horloge spring je maar beter voorzichtig om. Als het glas barst, laat het dan zo snel mogelijk vervangen. Stof en vocht kunnen het binnenwerk namelijk beschadigen. Ook lege batterijen mag je niet zomaar laten zitten, want die kunnen lekken.

De fabrikant geeft op elk uurwerk een garantieperiode van minstens 2 jaar, die fabricagefouten en verborgen gebreken dekt. Band, kroon, kast en glas vallen daar nooit onder.

Herstellingen aan uurwerken in garantie worden door de fabrikant zelf uitgevoerd. Een volledig ingevuld garantiebewijs is daarbij steeds vereist. Heb je jouw uurwerk gekocht bij Jan Maes? Dan is de verzending naar de fabrikant en de administratie gratis.

 

Waterdichtheid in ATM-waarden
 

Als je een horloge koopt, wordt de waterdichtheid ervan aangegeven in ATM of meters diepte. Standaard gelden de volgende maatstaven:

  • 3 ATM/30 m: bestand tegen regen en spatwater.
  • 5 ATM/50 m: ook geschikt om je handen te wassen.
  • 10 ATM/100 m: met dit horloge mag je zwemmen. Het is geschikt voor watersport in ondiep water, maar niet voor duiken met perslucht.
  • 20 ATM/200 m: het ideale horloge voor alle watersporten.
     

De meeste horloges zijn echter niet bestand tegen grote temperatuurverschillen. Bij vakanties in subtropische klimaten kan deze factor voor problemen zorgen. Wanneer de kast van je horloge opwarmt tot 50° C en vervolgens in een zwembad met een temperatuur van 20° C ondergedompeld wordt, kan dit bruuske verschil ook bij waterdichte uurwerken lekkages veroorzaken. Vraag ons op voorhand of jouw horloge hiertegen bestand is.

 

Laat de waterdichtheid controleren

Het is belangrijk om de waterdichtheid van je horloge jaarlijks te laten testen. Dat kan in één van onze filialen in Sint-Niklaas of WijnegemOm de 2 jaar laat je het best de kroon en de dichtingen vervangen. Heb je een uurwerk met een schroefkroon? Schroef de kroon dan extra aan voor je in het water gaat.
 

Let ook op de volgende regels:

  • Na een batterijvervanging is de waterdichtheid niet meer gegarandeerd. Laat je horloge controleren!
  • Spoel het horloge na een duik in zeewater goed af. Zout tast de kast aan.
  • Gebruik de drukknopen niet onder water. Dat mag slechts bij enkele modellen.
  • Open nooit zelf je horloge.